Η ελεγχόμενη παραγωγή ψαριών ενισχύει την εθνική οικονομία
O κλάδος των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργειών αναπτύχθηκε ραγδαία στη χώρα μας και παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας σε τιμές προσιτές για τον καταναλωτή.
Η παραγωγή του εξάγεται σε ποσοστό 80% και συμβάλλει ουσιαστικά στην τοπική και εθνική οικονομία. Παράλληλα, ο κλάδος έχει συμβάλει στην απασχόληση κυρίως σε νησιωτικές και απομονωμένες περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Στο πρόσφατο παρελθόν, η κοινή γνώμη εμφανιζόταν προβληματισμένη και ενδεχομένως διχασμένη σχετικά με τι συμβαίνει με τις θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες στη χώρα μας. Βασικός λόγος του προβληματισμού είναι αν ρυπαίνουν ή όχι και, κατά συνέπεια, αν πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη τους στη χώρα μας και αν η περαιτέρω ανάπτυξή τους έχει ή όχι οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον.
Σε κάθε περίπτωση, η κοινή γνώμη θα πρέπει να γνωρίζει την πραγματικότητα και την αλήθεια για τον κλάδο της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας», δηλώνει ο Ν. Αναγνόπουλος τονίζοντας πως η περαιτέρω ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών μπορεί να ενισχύσει την εθνική οικονομία δίχως να διαταράσσει την οικολογική ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών θαλασσοκαλλιεργειών δηλώνουν ότι η προστασία του θαλάσσιοι/ περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα τους καθώς η όποια υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων ή του βυθού μπορεί να πλήξει πρωταρχικά την ίδια την παραγωγή τους. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το δίλημμα «τουρισμός ή ιχθυοκαλλιέργεια» είναι εντελώς εσφαλμένο, καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι η ιχθυοκαλλιέργεια και γενικότερα η υδατοκαλλιέργεια είναι ένας κλάδος «παρείσακτος» που παρενοχλεί όχι μόνο τις υφιστάμενες αλλά ακόμη και τις εν δυνάμει δραστηριότητες. «Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν δραστηριότητα φιλική προς το περιβάλλον, με δυνατότητες ελαχιστοποίησης οποιοσδήποτε επιβάρυνσης σ' αυτό, ενώ οποιαδήποτε επιβάρυνση είναι άμεσα αναστρέψιμη με τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας.
Είναι συμβατή με την πλειονότητα των δραστηριοτήτων που ασκούνται στις ελληνικές θάλασσες, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και η αλιεία. Οι συνθήκες της χώρας μας -και κυρίως εκείνες των ελληνικών θαλασσών ευνοούν την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών και παρουσιάζουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις συνθήκες άλλων, ακόμα και μεσογειακών, χωρών. Αυτός άλλωστε, είναι και ο λόγος που η ελληνική θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια κατέχει σήμερα ηγετική θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνει ο ιχθυολόγος Ν. Αναγνόπουλος.
Με όλα τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια θα πρέπει όχι μόνο να έχει τη στήριξη της πολιτείας και των οικονομικών και κοινωνικών φορέων για περαιτέρω ανάπτυξη, αλλά να αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης. Απαραίτητο, βέβαια, όπως για κάθε παραγωγική δραστηριότητα, είναι να υπάρχουν σαφείς κανόνες ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων και χωροταξικός σχεδιασμός.
Γράφει ο Φώτης Μπρούμος
Εμφανίσεις: 968