Download Joomla Templates by Cheap Hosting

Η μικρότερη κατανάλωση κρέατος μειώνει τις εκπομπές του διοξειδίου

Κατηγορία: Άρθρα Μελών
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018
Γράφτηκε από τον/την Admin

Οι διατροφικές συνήθειες είναι υπεύθυνες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πολλές χώρες μπορούν να βελτιώσουν το αποτύπωμα άνθρακα αν τις μεταβάλουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ειδικότερα, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία) θα μπορούσαν να μειώσουν αποτελεσματικά τις εκπομπές CO2, υιοθετώντας πιο βιώσιμη διατροφή.

Στην περίπτωση των εν λόγω χωρών, τα προϊόντα γάλακτος, τα τυριά και τα αβγά αποτελούν τους κύριους αυτουργούς. Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, καταλαμβάνει την 38η θέση στην κατάταξη.

Οι χώρες του Νότου, και πιο συγκεκριμένα η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, κατατάσσονται στην 28η, 31η και 42η αντίστοιχα, ενώ η Ελλάδα και η Γαλλία βρίσκονται στη 16η και 17η θέση αντίστοιχα, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος που είναι πολύ λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον σε σύγκριση με τα πουλερικά ή τα ψάρια.

Σε διεθνές επίπεδο, οι τρεις κύριες χώρες που θα μπορούσαν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακά τους με την κατανάλωση λιγότερων κρεάτων είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία και η Ισλανδία.

Η διεθνής μελέτη συγκρίνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε 130 χώρες, σύμφωνα με τις διατροφικές τους συνήθειες, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του FAO.

«Η μελέτη αποδεικνύει πως θα μπορούσαμε να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα αλλάζοντας απλώς τις συνήθειές μας. Δεν μπορούμε πλέον να αγνοήσουμε τα οφέλη για την υγεία και για ολόκληρο τον πλανήτη που πηγάζουν από τροφές πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά», δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Robert Sünderhauf.

Γράφει ο Φώτης Μπρούμος

 

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ - Ένας Eυπατρίδης της πολιτικής

Κατηγορία: Άρθρα Μελών
Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016
Γράφτηκε από τον/την Admin

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα στις 21 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα τελετών της Παλαιός Βουλής το βιβλίο «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ: ένας ευπατρίδης της πολιτικής», παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων, πλήθος κόσμου, που κατέκλυσε την αίθουσα και ενώπιον των παιδιών του σπουδαίου πολιτικού: Βαρβάρας Στράτου - Βερνίκου, Αλέξανδρου και Κων/νου Στράτου.

Στην αρχή της εκδήλωσης η Βαρβάρα Στράτου - Βερνίκου ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και αμέσως μετά ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας, που ήταν και συντονιστής της εκδήλωσης, ανέπτυξε έναν πρόλογο σχετικά με την εκδήλωση και τον άνθρωπο - πολιτικό Χριστόφορο Στράτο.

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στους ομιλητές: Στέφανο Μάνο, πρόεδρο ΔΡΑΣΗΣ, Παναγή Βουρλούμη, τ. πρόεδρο 0ΤΕ, Νίκο Λιναρδάτο, τ. Βουλευτή (αναγνώσθηκε εισήγησή του απο τον κ. Ζούλα), Γιώργο Γιαννικόπουλο, ιστορικό συγγραφέα και συγγραφέα του βιβλίου και Πέτρο Μακρή - Στάικο, συγγραφέα.

Όλοι οι ομιλητές μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον άνθρωπο - πολιτικό Χριστόφορο Στράτο που είχε όραμα και στόχους. Όλα όσα ακούστηκαν στην εκδήλωση είχαν ενδιαφέρον και απ' όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, καθόσον υπήρξα για χρόνια στενός συνεργάτης του υπουργού.

Ο Χριστόφορος Στράτος ήταν ένας γνήσιος και αληθινός πατριώτης με ευαισθησίες και οράματα, που είχε ως μοναδικό στόχο και σκοπό την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Φώτης Μπρούμος

Η ελεγχόμενη παραγωγή ψαριών ενισχύει την εθνική οικονομία

Κατηγορία: Άρθρα Μελών
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016
Γράφτηκε από τον/την Admin

O κλάδος των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργειών αναπτύχθηκε ραγδαία στη χώρα μας και παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας σε τιμές προσιτές για τον καταναλωτή.

Η παραγωγή του εξάγεται σε ποσοστό 80% και συμβάλλει ουσιαστικά στην τοπική και εθνική οικονομία. Παράλληλα, ο κλάδος έχει συμβάλει στην απασχόληση κυρίως σε νησιωτικές και απομονωμένες περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η κοινή γνώμη εμφανιζόταν προβληματισμένη και ενδεχομένως διχασμένη σχετικά με τι συμβαίνει με τις θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες στη χώρα μας. Βασικός λόγος του προβληματισμού είναι αν ρυπαίνουν ή όχι και, κατά συνέπεια, αν πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη τους στη χώρα μας και αν η περαιτέρω ανάπτυξή τους έχει ή όχι οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, η κοινή γνώμη θα πρέπει να γνωρίζει την πραγματικότητα και την αλήθεια για τον κλάδο της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας», δηλώνει ο Ν. Αναγνόπουλος τονίζοντας πως η περαιτέρω ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών μπορεί να ενισχύσει την εθνική οικονομία δίχως να διαταράσσει την οικολογική ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών θαλασσοκαλλιεργειών δηλώνουν ότι η προστασία του θαλάσσιοι/ περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα τους καθώς η όποια υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων ή του βυθού μπορεί να πλήξει πρωταρχικά την ίδια την παραγωγή τους. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το δίλημμα «τουρισμός ή ιχθυοκαλλιέργεια» είναι εντελώς εσφαλμένο, καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι η ιχθυοκαλλιέργεια και γενικότερα η υδατοκαλλιέργεια είναι ένας κλάδος «παρείσακτος» που παρενοχλεί όχι μόνο τις υφιστάμενες αλλά ακόμη και τις εν δυνάμει δραστηριότητες. «Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν δραστηριότητα φιλική προς το περιβάλλον, με δυνατότητες ελαχιστοποίησης οποιοσδήποτε επιβάρυνσης σ' αυτό, ενώ οποιαδήποτε επιβάρυνση είναι άμεσα αναστρέψιμη με τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας.

Είναι συμβατή με την πλειονότητα των δραστηριοτήτων που ασκούνται στις ελληνικές θάλασσες, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και η αλιεία. Οι συνθήκες της χώρας μας -και κυρίως εκείνες των ελληνικών θαλασσών ευνοούν την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών και παρουσιάζουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις συνθήκες άλλων, ακόμα και μεσογειακών, χωρών. Αυτός άλλωστε, είναι και ο λόγος που η ελληνική θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια κατέχει σήμερα ηγετική θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνει ο ιχθυολόγος Ν. Αναγνόπουλος.

Με όλα τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια θα πρέπει όχι μόνο να έχει τη στήριξη της πολιτείας και των οικονομικών και κοινωνικών φορέων για περαιτέρω ανάπτυξη, αλλά να αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης. Απαραίτητο, βέβαια, όπως για κάθε παραγωγική δραστηριότητα, είναι να υπάρχουν σαφείς κανόνες ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων και χωροταξικός σχεδιασμός.

Γράφει ο Φώτης Μπρούμος